ANASAYFA
TV PROGRAMLARI
PROGRAMLAR
YAYIN AKIŞI
CANLI YAYIN
24 RADYO
REKLAM
İLETİŞİM VE KÜNYE

Somali rotası hayırlı olsun! Kara kıta'da değişimin habercisi

HABER MERKEZI - | Son Güncelleme Tarihi:
Somali rotası hayırlı olsun! Kara kıta'da değişimin habercisi

Oruç Reis Araştırma Gemisi İstanbul Boğazı'ndan geçti. Peki Somali rotası nasıl oluşturuldu? Başkan Erdoğan'ın yıllardır ektiği Afrika ile kardeşlik tohumları meyve mi veriyor? Daha önemlisi Türkiye Somali ile kazan kazan anlayışı ile önemli imzalar atarken, CHP ve DEM Somali'de bulunmamıza neden karşı çıkıyor? Detaylar analiz haberimizde...

Zor ama zor olduğu kadar kutlu da bir görev onları bekliyor.

Hem Türkiye'nin makus talihini değiştirmek, hem de Somali'nin zenginliklerini hak ettiği gibi Somali halkına teslim etmek için yola çıkıyorlar.

Zonguldak'ın Çaycuma ilçesi Filyos Limanı'nda bulunan 'Oruç Reis', 7 ay boyunca görev yapacağı Somali'ye gitmek için yola çıktı.

Gemi, jeofizik, jeolojik, oşinografik ve hidrografik çalışmalar yapmak için özel olarak dizayn edildi. Gemide görev alan mürettebatın tamamı Türk personelden oluşurken, sismik veri toplama süreçlerinde görev yapıyor.

Oruç Reis'in Somali'de 7 aylık görevi sonrasında toplanan veriler Ankara'da bulunan TPAO Veri İşlem Müdürlüğü'nde değerlendirilecek.

Elde edilen veriler olumlu sonuç verdiği takdirde sondaj çalışmalarına geçileceği öğrenildi.

AFRİKA AÇILIMI MEYVELERİNİ VERİYOR

Aslına bakarsanız bu büyük bir değişimin de işareti.

Başkan Erdoğan'ın Afrika açılımı meyvelerini veriyor.

TÜRKİYE SOMALİ'NİN YANINDA DURDU

Türkiye, önce kıtlıkla mücadele eden Somali'ye destek verdi.

Sonra güvenliğini sağlaması için yanında durdu.

Bugün geldiğimiz noktadaysa Somali Federal Cumhuriyeti ile kazan kazan ilkesiyle yapılan anlaşmalar birer birer hayata geçiriliyor.

Türkiye, Somali'de bir de uydu ve roket fırlatma üssü inşa etmeyi planlıyor.

Şimdi Başkan Erdoğan'ın emperyalizme karşı verdiği mücadeleyi bir de bu açıdan okumak gerekiyor.

Mazlumun umudu olan Türkiye, Afrika ile kardeşlik hukukuyla ilişkiler kuruyor.

MUHALEFET KARŞI ÇIKMIŞTI

Ne işimiz var Libya'da diyen muhalefet son olarak ne işimiz var Somali'de demiş ve Somali Tezkeresi'ne CHP-DEM birlikte "hayır" demişti.

GEMİNİN ÖZELLİKLERİ

Türkiye'deki tersanelerde inşa edilen Oruç Reis, dizaynından üretimine kadar tüm aşamalarında Türk mühendis, teknisyen ve işçilerinin emekleri sonucunda denize indirilerek 2017 yılında çalışmalara başlamıştı. Jeofizik, jeolojik, oşinografik ve hidrografik çalışma yapma amacıyla özel olarak tasarlanan gemi, 87 metre uzunluğa, 23 metre genişliğe ve 34 metre yüksekliğe sahip.

4x2.520 kW dizel elektrik makina gücü bulunan Oruç Reis, deniz altında petrol ve doğal gaz arama faaliyetlerinde iki ve üç boyutlu sismik araştırma yapabiliyor. Bugüne kadar denizlerde çok sayıda sismik faaliyet yürüten Oruç Reis, üç boyutlu ve iki boyutlu olmak üzere toplam 23 bin kilometrekare alanda veri topladı.

Bu yıl Türkiye ve Somali, bakanlıklar ve hükümetler arasında mutabakat zaptları imzalamıştı. Bu anlaşmalar çerçevesinde milli petrol şirketi Türkiye Petrolleri, Somali denizlerinde 3 sahada ruhsat aldı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, her biri yaklaşık beşer bin kilometrekarelik alanı temsil eden 3 ruhsat sahasında ilk olarak sismik faaliyet yürütmeyi planlıyor.