Servet saçan dağ: Adeta altın makinesi! Her gün 6 bin dolar kazandırıyor
Yanardağlar genellikle lav püskürtmeleri ile gündeme gelir. Ancak bu dağlardan biri, altın makinesi gibi görülebiliyor. Çünkü her gün 6 bin dolar kazandırarak adeta servet saçıyor. Peki, söz konusu yanardağ nerede ve nasıl altın makinesi gibi görülebiliyor? Detaylar haberimizde…
Antarktika'nın en yüksek yanardağlarından biri olarak bilinen Erebus Dağı, geçtiğimiz dönemde buhar ve gazın yanı sıra değerli bir element olan altını da püskürtmesiyle adeta gündem oldu. Ayrıca bu altın parçacıkları, yanardağın zirvesinden bin kilometre uzaklıkta keşfedildi.
EREBLUS DAĞI NE ZAMAN FAALİYETE GEÇTİ?
Erebus Dağı, ilk olarak 1841 yılında Kaptan Sir James Clark Ross tarafından keşfedildi. Ayrıca 1972 yılında yeniden faaliyete geçti.
Erebus Dağı'nın 3 bin 794 metre yüksekliğindeki buz ve karla kaplı iç kısmında, 50 yıldan fazla bir süredir dışarıya bir şeyler püskürten kavurucu derecede sıcak erimiş bir lav gölü de bulunuyor.
Öte yandan yanardağdan her gün püskürtülen altın tozunun değeri, 5 bin ile 6 bin dolar olarak öne sürülüyor.
ALTIN MAKİNESİ GİBİ YANARDAĞ
Erebus Dağı, adeta altın makinesi gibi görülebiliyor. Çünkü yanardağ günde ortalama 80 gram altın tozu yayabiliyor. Bu değerli toz ise, rüzgarla beraber bin kilometreye kadar dağılabiliyor. Saçılan bu altın tozunun günlük yaklaşık 5 bin ile 6 bin dolar değerinde olduğu tahmin ediliyor.
Altın tozunun ilginç bir şekilde yanardağın bin kilometre uzaklığında tespit edilmesi, altın parçacıklarının havada seyahat edebileceği fikrini de gündeme getirdi.
Erebus'un gazı yavaşça saldığından dolayı, altın parçacıkları düzensiz püskürmeler yerine zamanla kristallere dönüşebiliyor. Ayrıca bu özellik Erebus'u, bilim insanları ve madencilik sektörü için ilgi çekici bir hale getirebiliyor.