ANASAYFA
TV PROGRAMLARI
PROGRAMLAR
YAYIN AKIŞI
CANLI YAYIN
24 RADYO
REKLAM
İLETİŞİM VE KÜNYE

Savunma sanayiinde ‘mavi yaka' sıkıntısı

Akşam - HALE KAPLAN - | Son Güncelleme Tarihi:
Savunma sanayiinde ‘mavi yaka' sıkıntısı

Türk Harb-İş Sendikası'nın düzenlediği çalıştaya kalifiye eleman sıkıntısı damga vurdu. Sendika Başkanı Soydan “2 yılda 5 bin işçi, savunma tesislerinden ve tersanelerden ayrıldı. Ya emekli oldu ya özel sektöre geçti” dedi.

Türk Harb-İş Sendikası'nın 8'incisini düzenlediği Savunma Sanayiiinin Millileşmesi ve İşgücü Durumu Çalıştayı'nda sektörün sorunları ve çözüm önerileri masaya yatırıldı. Çalıştayda konuşan Türk Harb-İş Sendikası Genel Başkanı Alaattin Soydan, özellikle Milli Savunma Bakanlığı bünyesindeki fabrikalarda istihdam kaybı yaşamaya başladıklarını söyledi.

Soydan yüzde 100 yerli ve milli hedefine ulaşması için çalışan; tankları, uçakları, milgemleri, denizaltılarını yapan ve akıllı mühimmat üreten üyelerinin maaşların yetersizliğini gündeme getirdi.

ÖZELE GEÇİYORLAR

Soydan yaşanan sıkıntının savunma sanayiinde işgücü kaybına neden olduğunu belirterek "Hayat pahalılığı nedeniyle üyelerimiz, çalıştıkları iş yerlerinden istifa ederek ya özel şirketlere geçiyor ya da emeklilik zamanı geldiği için emekliye ayrılıyor. 2023 Ocak ayı ile 2024 Ağustos ayı arasında yani 20 ay gibi kısa bir sürede 4 bin 600 üyemiz emekli oldu, 400 üyemiz ise çalıştığı iş yerinden istifa etti. Yani toplamda 5 bin arkadaşımız askeri fabrika ve tersanelerden ayrıldı" dedi.

Soydan şöyle devam etti: "Eğer süreç böyle devam ederse, 2025 yılının Ocak ayına kadar da 2 bin 300 arkadaşımızın daha emekli olmasını ve 200'e yakın arkadaşımızın da istifa edeceğini öngörüyoruz. 2023 Ocak ile 2025 Ocak ayına kadar aradan geçen iki yıllık süreçte toplamda 7 bin 500 işçi, Milli Savunma Bakanlığı'mıza bağlı askeri fabrika ve tersanelerden ayrılmış olacak. Bu sayı askeri fabrika ve tersanelerimizin yüzde 35'i demek. Yani burada yüzde 35'lik bir güç kaybından söz ediyoruz." Soydan söz konusu olan yüzde 35'lik dilimin tecrübeli kesimden olmasının ayrıca önemli olduğunu vurguladı.

USTALARI KAYBEDİYORUZ

Sendika Başkanı Soydan savunma sanayiinde mavi yaka göçü yaşandığını belirterek "En iyiler gidiyor yani ustalar. Bu yüzde 35 bize yüzde 70 gibi etki edecek. Dışarıda elektronikçi bulursunuz ama radarcı bulamazsınız. Tornacıyı silahçı yapmak usta çırak ilişkisi ile mümkün. Bu sektörde tecrübe aktarımı çok önemli" dedi.

TEŞVİK PRİMİ VERİLMELİ

Sendika olarak taleplerini de dile getiren Genel Başkan Soydan "Savunma sanayii işçilerine ilave refah payı verilmesini, vergide adaletin sağlanmasını, toplu iş sözleşmelerinin farklı dönemlerde imzalanması nedeniyle oluşan farkın giderilmesini, yıllık izinlerde verimliliği teşvik priminin kesilmemesini, askeri fabrika ve tersanelerin imkan ve kabiliyetlerini kaybetmemesi için işçi alımının yapılmasını ısrarla talep ediyoruz" dedi.