24TV sunucusu Elif Akkaya Kuter moderatörlüğünde gerçekleştirilen Türkiye'de Finans'ın Geleceği paneline Ziraat Teknoloji Genel Müdürü Bayram Tuzcu, ColendiBank kurucu ortak ve CEO'su Deniz Devrim Cengiz, Kalkınma Yatırım Bankası Genel Müdür Yardımcısı Özlem Cinemre, Philip Capital Genel Müdür Yardımcısı Sadrettin Bağcı katıldı.
Enflasyonda düşüş eğilimi hızlanacak
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Türkiye ekonomisinin son dönemde uyguladığı kararlı ve hedef odaklı politikalar sayesinde büyümeye devam ettiğini ifade etti. Enflasyonla mücadelenin öncelikleri olduğunu vurgulayan Yılmaz, enflasyondaki düşüş eğiliminin hızlanacağını belirtti.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, ekonomi politikalarının merkezinde enflasyonla mücadelenin yer aldığını belirtti. İstanbul'da TürkMedya Finans Zirvesi'ne katılan Cevdet Yılmaz, son dönemde atılan kararlı adımlar sayesinde, enflasyonda gözle görülür bir düşüş yaşandığını vurguladı. Yılmaz şöyle devam etti: "Bir taraftan geçen yıl yaşadığımız depremin yaralarını sarıyoruz. Bir taraftan büyümemizi dengeli bir şekilde sürdürmeye çalışıyoruz. Diğer yandan dünyadaki, bölgemizdeki bu jeopolitik gerilimlerle ilgili tedbirlerimizi alıyoruz ama bir diğer yandan da enflasyonla kararlı bir mücadelenin içindeyiz. Geçen yılın ortalarında yüzde 5,5'lere gelen cari açık bugün yüzde 1'in altına düşmüş durumda. Haziran ayından bu yana enflasyon oranı 28 puanlık bir düşüşle 47.09 oldu. 2026 ve sonrası için tek haneli rakamları hedefliyoruz."
EKONOMİK BÜYÜME
"Son 20 yıla baktığınızda dünyanın ortalama büyümesi yüzde 3,6, Türkiye'nin ise 5,4. Geçen yıl dünya yüzde 3 büyürken, Türkiye ekonomisi 5,1 büyüdü. Sıkılaştırıcı politikalara rağmen ekonomimiz bu yılın ilk 9 ayında yüzde 3,2 büyüme kaydetti. Siyasi istikrar olmasa, güçlü politikalar olmasa, Türkiye büyümedeki bu performansını gösteremezdi. Dünyadaki talep koşulları olumsuz, en temel pazar AB'de sorunlar olduğu halde ihracatı artırdık."
20 BİN DOLAR MİLLİ GELİR
Milli gelirin geçen yıl ilk defa 1 trilyon doları geçtiğini belirten Yılmaz "Bu yıl 1,3 trilyon doları aşmasını bekliyoruz. Orta Vadeli Program'daki (OVP) hedefimiz 2027 yılında 1,8 trilyon dolarlık bir büyüklüğe ulaşmak. Geçen yıl kişi başına gelirimiz 13 bin 243 dolar olarak gerçekleşti. Bu yılki tahminimiz 15 bin doların üstünde olması. 2027- 2028'lere geldiğimizde ise 20 bin dolarlık kişi başı gelire ulaşmayı hedefliyoruz. 2024 yılı Ekim ayı itibarıyla toplam istihdam 33 milyonu aştı, işsizlik seviyesi yüzde 8,8'e geriledi. 2024 yılında üç büyük kredi derecelendirme kuruluşundan notu iki kademe artırılan tek ülke olmayı başardık. İstikrarı koruyan, büyümeyi sürdüren ve her alanda kalkınmayı destekleyen politikalarımızı, Cumhurbaşkanımız liderliğinde uygulamaya devam edeceğiz" diye konuştu.
YEŞİL DÖNÜŞÜM ÖNEMLİ
Karbon ayak izi ve yeşil dönüşüme de dikkat çeken Yılmaz şöyle devam etti: "Yeşil dönüşüm; firmaların daha verimli, daha rekabetçi hale gelmesi, cari açığın düşürülmesi bakımından da makro politikalarla tutarlı olmalı. Bunun için finans sektörümüzün mutlaka hazırlıklar yapmasında fayda var."
YATIRIMCININ GÜVENLİ LİMANI
Türkiye'nin, yatırım dostu politikaları ve rasyonel makroekonomik yaklaşımlarıyla hem yerli hem de uluslararası yatırımcılar için güvenli bir liman olmaya devam ettiğini belirten Cevdet Yılmaz, "Sürdürülebilir büyüme ve güçlü finansal yapımızla, milletimizin refahını artırmak ve bölgesel liderliğimizi pekiştirmek adına kararlılıkla ilerlemeye devam edeceğiz. TÜRKMEDYA Finans Zirvesi finans sektörümüzün geleceğini şekillendirecek fikirlerin oluşmasına öncülük edecek" dedi.
BANKACILIK SEKTÖRÜ GÜÇLÜ
Türkiye ekonomisinin en güçlü dayanaklarından biri olan bankacılık sektörünün, istikrar ve dayanıklılık açısından örnek bir performans sergilediğini belirten Yılmaz, "Bankacılık sistemimizin aktif büyüklüğü, 2024 Ekim itibarıyla 31 trilyon lira seviyesine ulaştı. Bankacılık sistemimizin dayanaklılığının bir diğer göstergesi olan sermaye yeterlilik rasyosu yüzde 18.09 olarak güçlü seyrini sürdürürken, takipteki alacak oranı yüzde 1.77 gibi düşük seviyede kaldı. Son 10 yılda bir diğer memnuniyet verici gelişme ise katılım bankacılığı sektörünün gelişimi. Ekonomimizin önemli bir parçası olmayı gelişerek sürdüren katılım bankacılığı, son yıllarda hızla büyüyerek sektördeki toplam payını kayda değer oranda artırdı" diye konuştu.
DİJİTAL DÖNÜŞÜM SÜRECİ
TürkMedya İcra Kurulu Başkanı Murat Çiçek, dünyada ve Türkiye'de finans sektörünün dijital dönüşümün ve teknolojik yeniliklerin etkisiyle büyük bir değişim-dönüşüm sürecinden geçtiğini belirterek, "Geleneksel finans modelleri yerini daha esnek, daha yenilikçi ve daha kapsayıcı yaklaşımlara bırakıyor. Bu dönüşümün merkezinde ise finansal teknolojiler ve sürdürülebilirlik geliyor" diye konuştu.
TürkMedya İcra Kurulu Başkanı Murat Çiçek, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'a AKŞAM'ın 1918 tarihli ilk sayısının yer aldığı bir tablo hediye etti.
FINTECH ÜMİT VERİYOR
Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi Başkanı Prof. Dr. Göksel Aşan, TürkMedya Finans Zirvesi'nin kapanış konuşmasını yaptı. Üretimle finans arasındaki bağın kopmak üzere olduğunu belirten Aşan, "Bir tek ümit verici olan Fintech tarafıdır" dedi.
DİJİTAL FİNANS VE TEKNOLOJİK DÖNÜŞÜM
Cevdet Yılmaz, finans sektörünün, teknolojik yenilikler sayesinde daha verimli, erişilebilir ve sürdürülebilir bir yapıya kavuştuğunu belirtti. Yılmaz şöyle devam etti: "Özellikle dijital bankacılık, blok zinciri teknolojisi ve yapay zeka uygulamalarıyla yepyeni bir finans dünyası kuruyor. Bankacılık dijitalleşmesi açısından bakıldığında ülkemizdeki son dönem işlem hacimleri, aktif müşteri sayıları ve işlem adetleri bu açıdan anlamlı. TBB ve TKBB verilerine göre 2020 yılının ilk çeyreğinde dijital bankacılık işlemleri açısından (internet ve mobil) aktif müşteri sayısı yaklaşık 59 milyon düzeyinde iken 2024 yılının son çeyreğinde bu sayı yaklaşık 123 milyon düzeyine yükseldi. İşlem hacmi de yaklaşık 3.7 trilyon liradan yaklaşık 53.2 trilyon liraya yükseldi. Aynı dönemde işlem sayısı da yaklaşık 818 milyondan yaklaşık 2.9 milyara yükseldi."