ANASAYFA
TV PROGRAMLARI
PROGRAMLAR
YAYIN AKIŞI
CANLI YAYIN
24 RADYO
REKLAM
İLETİŞİM VE KÜNYE

İlk zil yarın çalıyor! 20 milyondan fazla öğrenci ders başı yapacak

AKSAM Gazetesi - | Son Güncelleme Tarihi:
İlk zil yarın çalıyor! 20 milyondan fazla öğrenci ders başı yapacak

20 milyondan fazla öğrenci, 3 aylık yaz tatilinin ardından yarın ders başı yapacak. İlk ara tatil 11 Kasım'da. Öğrenciler hafta sonuyla birlikte 9 gün tatil yapacak. Birinci dönem, 15 Kasım Pazartesi günü kaldığı yerden devam edecek. Okullarda birinci dönem, 17 Ocak 2025 Cuma günü sona erecek. Öğrenciler karnelerini alarak 2 haftalık yarıyıl tatiline çıkacak.

2024-2025 Eğitim Öğretim yılının ilk ders zili yarın çalacak. 20 milyondan fazla öğrenci, 3 aylık yaz tatilinin ardından yeniden ders başı yapacak. 2 aylık okula devam sürecinin ardından öğrenciler için birinci dönem ara tatili 11 Kasım'da başlayacak. Öğrenciler hafta sonuyla birlikte 9 gün tatil yapacak. Birinci dönem, 15 Kasım Pazartesi günü kaldığı yerden devam edecek.

ARA TATİL 17 OCAK'TA

Okullarda birinci dönem, 17 Ocak 2025 Cuma günü sona erecek. Öğrenciler karnelerini alarak 2 haftalık yarıyıl tatiline çıkacak. 3 Şubat 2025 Pazartesi günü, ders zili bu kez ikinci dönem için çalacak. Öğrenciler yeniden ders başı yapacak. İkinci dönem ara tatili ise 31 Mart 2025 Pazartesi günü başlayacak. 1 haftalık ara tatilin ardından öğrenciler, 7 Nisan 2025 Pazartesi gününden itibaren ikinci döneme devam edecek. 2024-2025 eğitim öğretim yılı, 20 Haziran 2025 Cuma günü sona erecek. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, ilk ders konusunun "Çanakkale'den Gazze'ye Vatan Savunması ve Bağımsızlık Mücadelesi" olacağını açıkladı. Öğrencilere, Çanakkale Savaşı'nda ve Gazze'deki direnişte Türk ve Filistin halklarının gösterdiği kahramanlık anlatılacak. Ders, vatan sevgisi, bağımsızlık ve kardeşlik gibi değerleri vurgulayarak, öğrencilerin iki halk arasındaki tarihi dostluğu anlamalarını sağlayacak.

İLK ORTAK SINAV 30 EKİM'DE YAPILACAK

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), geçen yıl başlatılan "ülke genelinde ortak sınav" uygulamasını bu yıl daha kapsamlı şekilde yapılacağını açıkladı. Sınavların sınıf düzeyleri ve sayısı artırılarak 6, 7, 9 ve 10. sınıf düzeylerinde yine aynı derslerden ülke genelinde toplam 12 ortak yazılı sınav yapılacak. Türkçe, Türk dili ve edebiyatı ile yabancı dil derslerinin sınavları yazılı ve uygulamalı (dinleme ve konuşma) olmak üzere iki aşamada yapılacak. Yazılı sınavlarda okuma ve yazma becerileri, uygulamalı sınavlarda ise dinleme ve konuşma becerileri ölçülecek. Dinleme ve konuşma sınavları ilgili dersin yazılı sınavından önce veya sonra yapılabilecek. Konuşma sınavları için belirli bir tarih aralığı olmaksızın sınav sürece yayılarak gerçekleştirilecek. Beden eğitimi ve spor, görsel sanatlar, teknoloji ve tasarım, müzik ve atölye dersleri gibi uygulamalı derslerin sınavları tüm şubelerde aynı kazanımı ölçecek şekilde yapılacak. Bakanlık, 2024-2025 eğitim-öğretim yılında ortak sınav tarihlerini şu şekilde belirledi: 1. dönem 1. sınavlar: 30 Ekim-8 Kasım 2024, 1. dönem 2. sınavlar: 30 Aralık 2024-10 Ocak 2025, 2. dönem 1.sınavlar: 17-28 Mart 2025, 2. dönem 2.sınavlar: 26 Mayıs-13 Haziran 2025.

YENİ MÜFREDAT KADEMELİ BAŞLIYOR

Okul zili bu yıl yeniliklerle çalacak. Yeni müfredat bu yıldan itibaren ilkokul 1, ortaokul 5, ortaöğretim hazırlık ve 9. sınıf düzeylerinde başlamak üzere kademeli bir şekilde uygulanacak. Öğretim programlarında, öğrencilerin edinmesi beklenen öğrenme çıktıları, bilgi ve alana özgü becerilerle birleştirildi ve "beceri temelli bir program yapısı" oluşturuldu. Yeni müfredatta yüzde 35 oranında seyreltme yapılırken bileşen sayısının azaltıldığı okul öncesi eğitim müfredatı, her bir alanda ortalama yüzde 50 oranında sadeleştirildi. Ayrıca matematik ve fen öğretiminde günlük hayatla ilgili becerilere ağırlık verildi.