ANASAYFA
TV PROGRAMLARI
PROGRAMLAR
YAYIN AKIŞI
CANLI YAYIN
24 RADYO
REKLAM
İLETİŞİM VE KÜNYE

Ülkede seçimi kim kazanırsa kazansın, yeni başbakanın adı Chris olacak

Yeni Zelanda'da cumartesi günü sona erecek genel seçimlerde ülkenin iki büyük partisinin liderleri aynı ismi taşıyor. İktidardaki merkez sağ Ulusal Parti'nin lideri Christopher Luxon ile ana muhalefetteki İşçi Partisi'nin lideri Chris Hipkins, başbakanlık için yarışıyor.

AP - | Son Güncelleme Tarihi:
Ülkede seçimi kim kazanırsa kazansın, yeni başbakanın adı Chris olacak
Yeni Zelanda'da seçmenler, 7 Kasım'da yapılacak genel seçimlerde, parlamentodaki temsilcileri belirlemek için kendine has özellikleri olan, karma nispi temsil (MMP) olarak adlandırılan seçim sistemi kapsamında iki ayrı oy kullanacak.

Genel seçimlerde, ülkenin iki büyük siyasi partisinin liderlerinin isimlerinin Chris olması dikkati çekiyor.

İktidardaki merkez sağ Ulusal Partinin lideri ve Başbakan Christopher Luxon ile ana muhalefetteki merkez sol İşçi Partisinin lideri Chris Hipkins, başbakanlık için yarışıyor.

Associated Press'in (AP) haberine göre iki liderin de Christopher veya Chris adını taşıması tesadüf değil. Christopher, Yeni Zelanda'da özellikle 20. yüzyılın ikinci yarısında oldukça popüler bir erkek ismiydi. İsmin popülerliği 1968'de zirveye ulaştı ve o yıl yaklaşık 800 bebeğe Christopher adı verildi. Ancak bu ilgi yıllar içinde azaldı. 2025'te ülkede yalnızca 20 bebeğe Christopher adı verildi.

Makaleye göre kamuoyu yoklamalarında her iki liderin de popülaritesinin düşük seyretmesi, seçmenlerin tercihlerini küçük partilere yöneltmesine neden oluyor.

Eski bir hava yolu şirketi yöneticisi olan 56 yaşındaki Luxon, 2023 seçimlerinde iktidara gelmesinin ardından ikinci dönem için yarışırken 48 yaşındaki eski Başbakan Hipkins, partisinin yeniden iktidara gelmesini hedefliyor.

Luxon, ekonomik büyüme, ticaret ve eğitim alanındaki politikalarını öne çıkarırken Hipkins, hayat pahalılığının azaltılması ve kamu sağlık hizmetlerine daha fazla kaynak ayrılması vaatlerinde bulunuyor.

Kapat

HABERİN DEVAMI


Etiketler:
Yeni Zelanda seçim Chris