ANASAYFA
TV PROGRAMLARI
PROGRAMLAR
YAYIN AKIŞI
CANLI YAYIN
24 RADYO
REKLAM
İLETİŞİM VE KÜNYE

Ölüm yolunda barış yürüyüşü

HABER MERKEZI - | Son Güncelleme Tarihi:
Ölüm yolunda barış yürüyüşü

Srebrenitsa Soykırımı'nın 29. yıl dönümü 11 Temmuz'da. Öncesinde, geleneksel barış yürüyüşü başladı. Yürüyüş, soykırım zamanında "ölüm yolu" olarak anılan güzergahta yapılıyor.

Tam 29 yıl önce yaşanan o büyük insanlık ayıbının kurbanlarını anmak için yola çıktılar. geleneği yaşattılar. Srebrenitsa'da yapılan soykırımda hayatını kaybedenler anısına, ölüm yolunda barış yürüyüşüne çıktılar.

11 TEMMUZ SREBRENİTSA SOYKIRIMI

11 Temmuz 1995. Sırp birlikleri en az 8 bin 372 Boşnak sivili acımasızca katletmişti. ölüm yolu, soykırımdan kurtulmak isteyen Boşnakların, kaçarken kullandığı orman yoluydu. Nezuk köyünden, güvenli bölge Tuzla'ya ulaşmaya çalışıyorlardı. Sırp askerler yol boyunca kurdukları pusularla pek çok sivilin canına kıymıştı.

35 KM 3 GÜNDE YÜRÜNECEK

Aynı yolu izleyen barış yürüyüşü, Nezuk'tan başladı. Türkiye'den 100 kişi dahil pek çok ülkeden katılımcılar vardı. Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçisi Sadık Babür Girgin de yürüyüşte yer aldı. 35 kilometrelik yürüyüş üç gün boyunca sürecek.10 Temmuz'da Potoçari Anıt Mezarlığı'na ulaşılmasıyla son bulacak.

14 KURBAN DAHA TOPRAĞA VERİLECEK

Srebrenitsa Soykırımı, Avrupa'da yakın tarihin en büyük insanlık ayıbıydı. Şehir 11 Temmuz 1995'te Ratko Mladiç komutasındaki Sırp birliklerince işgal edildi. Sivil Boşnaklar BM bünyesindeki Hollandalı askerlere sığındı. Ancak Sırplara teslim edildiler.

Göz göre göre ölüme gönderildiler. Sırplar kadın ve çocukların Boşnak askerlerin kontrolündeki bölgeye ulaşmasına izin verdi. Bu sırada en az 8 bin 372 boşnak erkeği ormanlık alanlar, fabrikalar ve depolarda katletti. Katledilen Boşnaklar, toplu mezarlara gömüldü. Toplu mezarlardaki kurbanlar her yıl 11 Temmuz'da Potoçari Anıt Mezarlığı'nda düzenlenen törenle toprağa veriliyor. Bu yıl da 14 soykırım kurbanı toprağa verilecek.