ANASAYFA
TV PROGRAMLARI
PROGRAMLAR
YAYIN AKIŞI
CANLI YAYIN
24 RADYO
REKLAM
İLETİŞİM VE KÜNYE

İran sandık başına gidiyor

HABER MERKEZI - | Son Güncelleme Tarihi:
İran sandık başına gidiyor

İran'da gözler yarınki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde. Seçimde beşi muhafazakâr olmak üzere altı aday yarışacak. Anketlerde ismi önde çıkan reform yanlısı Tebrizli Mesut Pezeşkiyan, ülkenin ilk Türk cumhurbaşkanı olmaya aday.

İran sandık başına gidiyor. 19 Mayıs'ta helikopter kazasında hayatını kaybeden Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin yerine geçecek isim belli oluyor. Altı adaydan en dikkati çeken ise Tebrizli Mesud Pezeşkiyan. Tebrizli Pezeşkiyan ülkenin ilk Türk cumhurbaşkanı olmaya aday.

CUMHURBAŞKANI KİM OLACAK?

Kalp doktoru olan Pezeşkiyan, 2001-2005 yılları arasında Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi yönetiminde Sağlık Bakanı olarak görev yapmıştı. 2021 Cumhurbaşkanlığı Seçimi'nde de yarışmak için başvurmuştu. Ancak Anayasayı Koruyucular Konseyi tarafından veto edilmişti. 69 yaşındaki Pezeşkiyan Mart ayındaki seçimde Tebriz'den ilk sırada meclise girmeyi başarmıştı.

"TÜRK OLMAKTAN GURUR DUYUYORUM"

Pezeşkiyan, İran'ın Batı Azerbaycan eyaletinde doğdu. Adaylık sürecinde İran medyasına verdiği röportajda, "Ben Türküm. Annem de babam da Türk. Türklüğümle gurur duyuyorum. Evde çocuklarımla farsça değil, Türkçe konuşuyorum" dedi.

Pezeşkiyan'ın seçimi kazanması halinde ilk kez bir İran Türkü ülkenin cumhurbaşkanı olacak. Öte yandan daha önce cumhurbaşkanlığı adaylığı veto edilen Pezeşkiyan'a bu kez izin verilmiş olması dikkati çekiyor. Uzmanlar, reformist kanadın tek adayı olan Pezeşkiyan'ın varlığının, sandığa soğuk bakan İran halkını oy vermeye motive etmek olduğunu değerlendiriyor. Zira, Mart ayındaki seçimde katılım yüzde 41'de kalmış ve rejimin meşruiyeti tartışılmaya başlamıştı.

ANKETLERDE PEZEŞKİYAN ÖNDE

Pezeşkiyan seçim süreci boyunca hem sistemin içerisinde kalıp hem de rejim muhaliflerini ikna etmeye çalıştı. Zorunlu başörtüsüne karşı çıkmadan uygulanma şeklini de eleştirdi. Pezeşkiyan'ın adaylığı İran'da değişim isteyenler için bir umut ışığı. Pezeşkiyan, İran'a yönelik uluslararası izolasyonun sona ermesi gerektiğini düşünüyor. Yabancı yatırımın şart olduğunu savunuyor. Dış politikada da değişim sinyalleri veriyor.

Pezeşkiyan anketlerde önde görünüyor. Ancak en güçlü rakibi muhafazakar Said Celili'yi de önde gösteren anketler mevcut. Seçimin ikinci tura kalmasına ise kesin gözüyle bakılıyor.

İKİNCİ TURDA ŞANSI ZOR

En çok oy alan iki ismin yarışacağı 2'nci turda, muhafazakâr adayların Pezeşkiyan'a karşı birleşme ihtimali bulunuyor. Uzmanlar Pezeşkiyan'ın yarıştaki tek reform yanlısı isim olmasından dolayı şansının az olmadığını ancak işinin zor olduğunu dile getiriyor.