ANASAYFA
TV PROGRAMLARI
PROGRAMLAR
YAYIN AKIŞI
CANLI YAYIN
24 RADYO
REKLAM
İLETİŞİM VE KÜNYE

Dünya sustu, Gazze kan ağladı! 1 yıllık acı bilanço: 41 bin 870 ölü

HABER MERKEZI - | Son Güncelleme Tarihi:
Dünya sustu, Gazze kan ağladı! 1 yıllık acı bilanço: 41 bin 870 ölü

Bugün 7 Ekim… İsrail'in, Gazze'de soykırıma başladığı gün. 1 yılda Gazze dünyanın en büyük mezarlığına döndü. 41 binden fazla insan, İsrail tarafından katledilirken dünya vahşete sessiz kaldı.

İsrail, 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi başta olmak üzere Filistin topraklarında gerçekleştirdiği soykırımı sürdürüyor. Dünya, Ankara'nın o günden bu yana yaptığı "bölgesel savaş" uyarılarına gözlerini yumarken, İsrail saldırganlığını bölgeye yaymaya başladı. Gazze'deki hükümetin Medya Ofisinden 30 Eylül'de açıklanan verilere göre, İsrail ordusu bu 1 yıl içinde yaklaşık "3 bin 650 katliam" işledi. Bu katliamlarda, yaklaşık 17 bini çocuk, 11 bin 378'i kadın ve 13 bini erkek olmak üzere 41 bin 870 kişi hayatını kaybederken, 97 bin 166 kişi yaralandı ve sakat kaldı.

AİLELER NÜFUSTAN SİLİNDİ

İsrail'in saldırılarında yüzlerce ailenin tüm fertleri hayatlarını kaybederken, binlercesinin ise sadece bir ya da 2 ferdi hayatta kalabildi. Bir yıldır devam eden soykırım sırasında tüm fertleri ölen 902 aile nüfustan silindi, 1364 ailenin sadece bir ferdi, 3 bin 472 ailenin ise sadece 2 ferdi hayatta kaldı.

AÇLIK 'SİLAH'I KULLANILDI

Gazze Şeridi'ne açılan sınır kapılarını 5 aydır kapalı tutarak sıkı bir abluka uygulayan İsrail, hayatta kalan Filistinlilere karşı da açlık, yetersiz beslenme ve ilaç eksikliğini silah olarak kullandı. 500'den fazla sağlık görevlisini acımasızca katleden Tel Aviv yönetimi, 210'dan fazla Birleşmiş Milletler personelini de öldürdü. İbadethanelerin savaşta dahi dokunulmaması gereken alanlar olmasına rağmen İsrail, 820 cami, 3 kiliseyi de bombalarıyla yerle bir etti. İnsani hassasiyet gözetmeyen İsrail ordusu onlarca hastane, yüzlerce okul, içinde hasta bulunan 130'dan fazla ambulansı bombalamaktan da geri durmadı.

TÜRKİYE, ZALİME KARŞI DURDU

Türkiye ilk günden bu yana insanlığın onurlu duruşunun simgesi oldu. 17 Ekim'de TBMM'de grubu bulunan 6 siyasi parti ortak bildiri yayımlayarak saldırıları en şiddetli biçimde kınadı. 60 bin tondan fazla yardımla Gazze'ye en fazla el uzatan ülke Türkiye oldu. Başkan Erdoğan'ın BM Genel Kurulu hitabında sorduğu "Daha neyi bekliyorsunuz?" sorusu katliama sessiz kalan dünyaya verilen en net mesaj oldu.

İSRAİL, BEYRUT'A BOMBA YAĞDIRDI

İsrail'in Lübnan'a yönelik saldırılarını genişletildiği 23 Eylül'den bu yana "en şiddetli saldırılarından" birini 5 Ekim gecesi gerçekleştirdi. Lübnan resmi ajansı NNA'nın haberinde, İsrail savaş uçaklarının Beyrut'un güneyindeki Dahiye bölgesine 30'dan fazla hava saldırısı düzenlediğini açıkladı. Saldırılarda 23 kişi hayatını kaybetti.

GAZZE'YE YENİ KARA SALDIRISI

İsrail'in Lübnan'a saldırıları ve İran'a vereceği muhtemel karşılık beklenirken Gazze'nin kuzeyinde yeni bir kara harekatı başlattı. İsrail ordusu, 162. Tümen'e bağlı güçlerinin Gazze'nin kuzeyindeki Cebaliye Mülteci Kampı'na kara saldırısına başladığını duyurdu. Hamas'ın bölgede varlık gösterdiğini öne süren İsrail, bölgeyi kuşattığını ve hava desteğiyle saldırıların sürdüğünü açıkladı.

LÜBNAN'DAN KAÇIŞ

24 TV muhabiri Yağmur Yıldız, İsrail saldırılarının sürdüğü Lübnan'dan ayrılmak isteyenlerin zorlu göç yolculuğunu görüntüledi. Binlerce insan komşu Suriye'ye gitmek için yollara düştü. İsrail ordusunun bombalar yağdırdığı kara yolunda devasa çukurlar oluştu. İsrail bombalarında kaçan Lübnanlılar yanlarına aldıkları birkaç parça eşya, bu yolları aşarak Suriye'ye geçiyor.