Fidye ne zaman verilir? Oruç tutamayanlar ne kadar para vermeli? 2025 yılı oruç fidyesi ne kadar?

Diyanet İşleri Başkanlığı, 2025 Ramazan ayı için fitre miktarını açıkladı. Bu kapsamda Ramazan ayında oruç tutamayanların ne kadar para vereceği merak ediliyor. Fidye, hastalık gibi durumlardan dolayı oruç ibadetinin yerine getirilememesi halinde oruç kefareti olarak ödenen dini-mali bir yükümlülüktür. Peki bu sene oruç tutamayanlar ne kadar para vermeli? 2025 oruç fidyesi ne kadar?
2025 oruç fidyesi ne kadar? sorusunun cevabı, bu sene hastalık nedeniyle oruç tutamayacak olan Müslümanlar tarafından merak ediliyor. Oruç tutmak tüm Müslümanlara farzdır. Özürsüz olarak oruç tutmamak ise günahtır. Çeşitli nedenlerden dolayı oruç tutamayanlar ise oruç Fidyesi öderler. Peki Oruç tutamayanlar ne kadar para vermeli? 1 günlük oruç kefareti ne kadar?

2025 ORUÇ FİDYESİ NE KADAR?
Din İşleri Yüksek Kurulu, 2025 yılı Ramazan ayının başlangıcından 2026 yılı Ramazan ayının başlangıcına kadar olan süre için fitre miktarının 180 TL olarak belirlendiğini açıkladı. Belirlenen bu miktar aynı zamanda, günlük fidye miktarıdır.
Belirtilen meblağ, nakdi olarak verilebileceği gibi gıda vb. maddelerden ayni olarak da verilebilir.
Bununla birlikte her bir mükellef (fitre veren kişi) bir günlük kendi gıda harcamasına denk düşecek meblağı ya da daha fazlasını fitre/fidye olarak da verebilir."
FİDYE NASIL HESAPLANIR?
2025 senesi için Diyanet İşleri tarafından belirlenen Fidye miktarı Asgari 180 TL olarak açıklandı. Buna göre oruç tutulmayan her gün sayısı, fitre-fidye miktarı ile çarpılarak ödenecek para miktarı belirlenir.
2025 Fidye miktarı hesaplama: 180 x (Oruç tutulamayan gün sayısı)
Oruç tutamayan bir Müslümanın 2025 için ödeyeceği günlük fidye miktarı 180 liradır. Kişi 29 gün oruç tutamamışsa ödenecek fidye miktarı 180 TL x 29: 5220 TL'dir.
Bu sene Ramazan ayı 29 gün sürecek.
Ramazan ayında hastalık nedeniyle oruç tutamayanlar için 2025 Fidye miktarı hesaplaması sonucu 1 aylık oruç Fidyesi 5220 TL'dir.

Oruç tutamayanların fidye vermesi gerektiği, ayetle sabittir:
"O size farz kılınan oruç, sayılı günlerdir. O günlerde sizden kim hasta, yahut seferde olur da oruç tutmazsa, tutamadığı günler sayısınca, sıhhat bulduğu veya yolcu olmadığı başka günlerde oruç tutar. Fazla ihtiyarlık veya ağır hastalık gibi sebeblerle oruç tutmaya gücü yetmeyenler üzerine, bir yoksul doyuracak kadar fidye vermek lâzımdır..." (Bakara, 2/184).
FİDYE NE ZAMAN VERİLİR?
Fidye, Ramazan içinde verilebileceği gibi öncesinde veya sonrasında da verilebilir.
ORUÇ FİDYESİ KİMLERE VERİLİR, KİMLERE VERİLMEZ?
Oruç fidyesi, fıtır sadakasında olduğu gibi onları verecek kişinin bakmakla yükümlü olmadığı yoksul Müslümanlara verilir. Fıtır sadakası ve oruç fidyesini vermek durumunda olan kimsenin bunlardan doğrudan ya da dolaylı olarak yararlanmaması esastır. Zekât için de aynı kural geçerlidir. Bu sebeple bir kimse zekâtını, fıtır sadakasını ve fidyesini kendi usûl (üst soy) ve fürûuna (alt soy) veremez. Usûl, bir kimsenin anası, babası, dede ve nineleri; fürû ise, çocukları, torunları ve onların çocuklarıdır.
Yine, bir kimse hanımına zekât, fitre ve fidyesini veremeyeceği gibi, hanımı da kocasına bunları veremez.
Bunların dışındaki kardeş, teyze, dayı, amca, hala ve onların çocukları, gelin, damat, kayınpeder ve kayınvalide gibi akrabalar zengin değillerse kendilerine zekât, fitre ve fidye verilebilir (Zeylaî, Tebyîn, I, 301).
- Popüler Haberler -

Kocaeli'de, Tekirdağ'da, Yalova'da ve İstanbul'da yarın okullar tatil mi? 25 Nisan 2025 deprem tatili olan iller hangileri

Kişilik testi: Kaygıların ortaya çıkıyor! Sessiz bir göl mü, kalabalık bir koşuşturma mı?

Evimin altından fay hattı geçiyor mu? Adrese göre deprem riski sorgulama ekranı

Artçı depremler ne kadar sürer, en fazla kaç şiddetinde olur? İstanbul'da büyük deprem riski var mı?

Anneler Günü ne zaman? Anneler Günü'ne kaç gün kaldı?

Deprem anında yapılması ve yapılmaması gerekenler nelerdir? Deprem çantası nasıl hazırlanır?
