ANASAYFA
TV PROGRAMLARI
PROGRAMLAR
YAYIN AKIŞI
CANLI YAYIN
24 RADYO
REKLAM
İLETİŞİM VE KÜNYE


İnsan ve insanlık ölürken...

Gazze'deki bu vicdan sızlatan durum karşısında, Batıda özellikle de Amerika Birleşik Devletleri'nde gençler, Filistin'de ne oluyor anlayabilmek için Kur'an-ı Kerim okumaya yöneldiler. Bunun videoları sosyal medyada çokça dolaştı. Meseleyi anlamaya, insani durumu kavramaya çalışırken karşılaştıkları mesajdan çok etkileniyorlar. Bununla ilgili duygusal paylaşımlarda da bulunuyorlar. İlginç bir insani ve vicdani hareket dünyada karşılık buluyor. Bu durum insanlık vicdanını harekete geçirme yolunda nasıl bir etki uyandırabilir? Uyandırabilir mi?

Her gün karşımıza çokça görüntü düşüyor. Bu çıplak vahşet, bir dehşet yaşatmalı. Ama aynı tablo herkeste aynı karşılığı bulmuyor. Tek başına bir insan olarak çaresizlik iliklerimize kadar işlemişken, bekliyoruz ki insan olan herkeste aynı his ve isyan ortaya çıksın. El ile mi, dil ile mi, kalp ile mi, her ne ile, her ne ölçüde olacaksa bir mesafe alınsın, bir ifade bulsun.

Köpeklerin sokaktaki güvenliğini düşünen ince ruhlar, nefes alma hakkı tanınmayan bir çocuğu da görsün. Büyüyünce ne olacaksın sorusuna "Biz büyüyecek kadar yaşayamıyoruz ki" cevabını veren bir çocuk, günün önemli bölümünde sosyal medyada gezinen bir ablası, bir ağabeyi tarafından fark edilsin, duyulsun. Olmuyor.

Hemen yanı başındaki felaketi görmeyen, üstünden atlayanların yanında, çok uzak mesafelerden başka ağabeyler, ablalar, insan olanlardan birkaç kişi duyabiliyor. Bu çocukların başına bu felaket niye geliyor, bir halk ne ile suçlanıp katlediliyor diye merak edenler, katledilenlerin inancını, dayanağını merak ederken, onların mukaddes kitabını, Kur'an-ı Kerimi okumaya başlayınca hayatlarına başka bir pencere açılıyor. Gözyaşları içinde ayetleri okuyup, hislerini paylaşırken seyrediyoruz onları. İnsanlığın da bir seçim olduğunu fark ediyoruz. İnsanlık halinde sorunun mesafe olmadığını anlıyoruz.

Başka kıtalardan, görünürde bağ yokken kurulan insanlık köprüsünün yanı başımızdakilerce inşa edilemeyişi Filistinli çocukların katledilişi kadar üzemez, ama ondan fazla yük bindirir içimize. Sadece insan değil, insanlık da ölüyor dedirtir.

Daha acı konuşmak istemem. Katı kalpleri çözmeyen bir damla kandan daha tesirli bir söz bulamam zira...


Yazarın diğer yazıları