ANASAYFA
TV PROGRAMLARI
PROGRAMLAR
YAYIN AKIŞI
CANLI YAYIN
24 RADYO
REKLAM
İLETİŞİM VE KÜNYE


Gabar ve Cudi artık petrol bölgesi

Gabar-Cudi'de 5 bin varil olan iki kuyudaki günlük çıkarılan petrol 15 bin varil civarına ulaştı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın peş peşe müjdesini verdiği 'Gabar-Cudi' petrolünde günlük çıkarılan varil sayısı 15 bine dayanırken, Şırnak-Hakkâri arasında yer alan Kato Dağı'nda da arama çalışmaları devam ediyor.

Türkiye ve bölge ekonomisi için önemli olan bu adımlar yatırımların temellerini oluşturacak. Gabar ve Cudi'nin petrol sahası olmasını kimse engelleyemeyecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2 Mayıs 20023'te Konya mitinginde yaptığı açıklamada Şırnak'ta bulunan Gabar Dağı bölgesinde, günlük 100 bin varillik üretim kapasitesine sahip yeni bir petrol rezervi keşfedildiğini duyurdu. Erdoğan, 5 Mayıs'ta da Van mitinginde, "Bundan sonra Gabar terörle anılmayacak, bundan sonra Gabar, o bölgede ayrı bir petrol zenginliğiyle anılacak" demişti.

Türkiye'nin artık enerjide dışa bağımlı olmayacağını, enerji ihraç eder hale geleceğini söyleyen Erdoğan, rezervin Türkiye'nin günlük petrol tüketiminin 10'da 1'ini tek başına karşılayacağını ve ilk kuyudan alınan petrolün şimdiden işlenmek üzere rafinerilere sevk edildiğini söyledi.

Şehit Aybüke Yalçın ismi verilen sahada Türkiye'nin tamamında üretilenden daha fazla petrol sağlanacağını ve toplam günlük üretimin 180 bin varile yükselecek.

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'ndan (TPAO) 3 Mayıs'ta yapılan yazılı açıklamada, "Cudi-Gabar'daki keşif yaklaşık 1 milyar varil yerinde petrol içermektedir. Önümüzdeki dönemde art arda tespit kuyuları kazarak ve kuyu testleri icra ederek 2023'ün sonuna kadar Saha Geliştirme Planını sonlandırmayı hedeflemekteyiz" denildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Şırnak'ta partisinin mitinginde konuya açıklık getirdi: "Yalan yanlış haberlerle milletimizi karamsarlığa sürükleyenlerin gayesi ülkeyi eski terör günlerine döndürmektir. Şırnak'ı bölgemizin ve ülkemizin önde gelen üretim ve istihdam merkezlerinden biri haline getirmek istiyoruz. Terörün bir daha bu topraklarda tutunamamasını sağlayacağız. Daha düne kadar terör yüzünden kimsenin giremediği yerlerde bugün insanlarımız huzur içinde yaşıyor. Gabar'da günlük petrol üretimi 37 bin varili geçti. Yıl sonu hedefimiz 100 bin varil, buralar uçacak. Güney sınırlarımız boyunca oluşturmaya başladığımız güvenlik koridoru ile etrafımızdaki ateşin ülkemize sıçramasının önüne tamamen geçiyoruz" dedi.

Bölge artık hak ettiği ekonomik refahı yakalıyor. Gabar ve Cudi'nin petrol bölgesini olmasını da artık kimse engelleyemeyecek. Her geçen gün bölgede yaşanan ekonomik gelişmeler kalkınmanın da önemli ayaklarını oluşturuyor.

Gabar ve Cudi artık petrol bölgesi oldu...


Yazarın diğer yazıları