ANASAYFA
TV PROGRAMLARI
PROGRAMLAR
YAYIN AKIŞI
CANLI YAYIN
24 RADYO
REKLAM
İLETİŞİM VE KÜNYE

Tehlikeli olarak açıklanan Titanyum dioksit her yerde! E171 katkı maddesi yiyor olabilirsiniz

HABER MERKEZI - | Son Güncelleme Tarihi:
Tehlikeli olarak açıklanan Titanyum dioksit her yerde! E171 katkı maddesi yiyor olabilirsiniz

Artık hemen hemen her üründe kullanılan titanya özellikle beyaz olan gıda ve ürünlerde yer almaktadır. Titanyum dioksit (titanya) olarak bilinen katkı maddesi kremlerde, dondurulmuş gıdalarda şeker türlerinde sakızda pizza gibi önceden paketlenmiş ürünlerde yer alabiliyor. Titanyum dioksit nedir? hangi gıdalarda bulunur? Detaylar haberimizde...

Titanyum dioksit, oksijenle tepkimeye girmiş titanyum elementi sonucu oluşmuş bir oksittir. Mineral formları siyah görünse de, suda çözünmeyen beyaz bir katıdır. Bir pigment olarak boya, güneş kremi ve gıda boyası da dâhil olmak üzere geniş bir uygulama alanına sahiptir.

Titanyum dioksit, E171 kodlu gıdalarda kullanılan bir gıda boyasıdır. Gıdalar dışında kozmetik ve ilaç sektöründe de kullanılmaktadır. Titanyum dioksit içeren gıdalar; çorbalar, et suları, soslar, salatalar, işlenmiş kuruyemişler sayılabilir.

Güneş kremi ve kozmetik ürünlerinde yaygın olarak kullanılan bir içerik olan titanyum dioksit, çeşitli şeker türleri, sakızlar, dondurulmuş pizza gibi önceden paketlenmiş yemekler ve daha fazlası dahil olmak üzere en sevdiğiniz yiyeceklerin bazılarında bulunabilir. Peki tehlikeleri neler?

TİTANYUM DİOKSİTİN (TİO2) E171 HANGİ GIDALARDA VAR?

Gıdalarda nem tutucu, renklendirici ve boyar madde olarak kullanılmaktadır. Özellikle beyaz renkli gıdalarda renk ve parlaklığı artırır. E171'in yüksek oranda kullanıldığı ürünler şekerlemeler, hazır tatlılar, sakızlardır. Ayrıca, beyaz un, sofra tuzu, kabartma tozu gibi ürünlerde de kullanılır.

TİTANYUM DİOKSİTİN (TİO2) VÜCUTTA BİRİKİR Mİ?

Normal Titanyum dioksit (TiO2) minerali vücuttan atılabilir ama titanyum dioksit (TiO2) nanoparçacıkları atılamaz. Titanyum dioksit (TiO2) nanoparçacıkları bir defa olsa bile, tüketilen gıdaların içinde alındığında, bir kene gibi organlarda birikmeye başlar.

TİTANYUM DİOKSİTİN (TİO2) KULLANIM ALANLARI NELERDİR?

Kullanım alanları arasında gıda, kozmetik ve eczacılık ürünleri gelmekte, ayrıca boya, plastik, kağıt endüstrilerinde de beyazlık ve opaklık sağlayan pigment olarak yaygın uygulama bulmaktadır.

Hem suda, hem yağda dispers olabilen türleri üretilen titanyum dioksitin gıdalarda kullanımı; FDA tarafından ağırlıkça % 1 ile sınırlanmaktadır. Sahip olduğu opaklayıcı özellik, özellikle peynir ve salata sosları gibi düşük yağlı ürünlerde yağdan kaynaklanan opak görünümü taklit etmek amacıyla önemli faydalar sağlamaktadır.

Sahip olduğu iyi bir dispersiyon ve optik özelliklerden dolayı boyalar için mükemmel bir katkı maddesi olmaktadır. Toz formu, boya ve kaplama (emayeler), plastikler,kağıt,mürekkep, fiber, gıda ve kozmetik ürünlerinde beyazlık ve opaklık vermek amacıyla kullanılmaktadır.

TİTANYUM DİOKSİTİN (TİO2) GIDALARDA KULLANIMI GÜVENLİ MİDİR?

Titanyum dioksit ve nanoparçacıklarının gıda endüstrisinde çeşitli alanlarda kullanılması, gıda güvenliğiyle ilgili birçok tartışmayı beraberinde getirmiştir.

Amerika Birleşik Devletleri Gıda ve İlaç Dairesi'ne göre (FDA) titanyum dioksitin gıdalarda renk katkı maddesi olarak kullanılabilmesi için miktarının gıdanın ağırlığının %1'ini geçmemesi gerekir.

Yine FDA'ya göre gıdalarda renklendirici olarak kullanılacak titanyum dioksit içeriğinde; kurşun miktarı milyonda 10 birimi, arsenik miktarı milyonda 1 birimi, antimon miktarı milyonda 2 birimi, cıva miktarı ise milyonda 1 birimi aşmamalıdır.