TBMM'den İsveç'e NATO vizesi
İsveç'in NATO'ya katılım protokolünün onaylanmasının uygun bulunduğuna dair kanun teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.
Meclis Genel Kurulunda İsveç'in Kuzey Atlantik Antlaşması'na (NATO) Katılımına İlişkin Protokolün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi üzerindeki görüşmeler tamamlandı.
Görüşmelerin sonunda teklif, oylamaya katılan 346 milletvekilinden 287'sinin oyuyla kabul edilerek yasalaştı. 55 milletvekili teklife "ret" oyu verirken, 4 milletvekili "çekimser" oy kullandı.
İSVEÇ: NATO'YA TAM ÜYE OLMAYA BİR ADIM DAHA YAKLAŞTIK
İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, ülkesinin NATO'ya katılımına ilişkin kanun teklifinin TBMM Genel Kurulunda kabul edilmesinin ardından İttifak'a tam üyeliğe bir adım daha yaklaştıklarını bildirdi.
Kristersson, X sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Bugün NATO'ya tam üye olmaya bir adım daha yaklaştık. Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunun, İsveç'in NATO'ya katılımı oylaması olumlu sonuçlandı." ifadesini kullandı.
İsveç'in NATO üyeliği için Macaristan meclisinden de onay alması gerekiyor.
ABD'NİN ANKARA BÜYÜKELÇİSİ FLAKE: "TBMM'NİN İSVEÇ'İN NATO'YA KATILIMI KARARINI BÜYÜK BİR TAKDİRLE KARŞILIYORUM"
ALMANYA, TÜRKİYE'NİN İSVEÇ'İN NATO'YA KATILIMINA ONAY VERMESİNDEN MEMNUN
Almanya'nın, TBMM'de İsveç'in NATO'ya katılımına ilişkin kanun teklifinin kabul edilmesinden memnuniyet duyduğu bildirildi.
Başbakan Olaf Scholz, X sosyal medya platformundan yaptığı paylaşımda, TBMM'nin İsveç'in NATO üyeliğini onaylama kararının önemli ve doğru olduğunu vurgulayarak, "Bu karar ittifakımızı güçlendirmektedir. İsveç'in çok yakında Atlantik İttifakına resmen katılabileceğini umuyoruz." değerlendirmesinde bulundu.
Hükümet Sözcüsü Steffen Hebestreit yaptığı yazılı açıklamada, Alman hükümetinin Türk parlamentosunun İsveç'in NATO üyeliğini onaylama kararını memnuniyetle karşıladığını belirterek, "Bu önemli ve doğru bir karardır." ifadesini kullandı.
Hebestreit, Finlandiya'nın katılımı gibi, İsveç'in yaklaşan katılımının da NATO ittifakını bir bütün olarak daha da güçlendireceğini aktardı.
Bu katılımların Rusya'nın Ukrayna'ya karşı yürüttüğü savaşa doğrudan bir tepki olduğunu belirten Hebestreit, Alman hükümetinin (İsveç'in) katılım sürecinin hızlı bir şekilde tamamlanabilmesini umduğunu kaydetti.
Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada da TBMM'nin bugün önemli bir adım atarak İsveç'in NATO'ya katılımının önünü açtığı belirtildi.
Açıklamada, "İsveç NATO'yu daha güçlü kılacaktır. İsveçli dostlarımızı İttifakta ağırlayabilmemiz için Macaristan'ın kalan adımları tamamlamasının tam zamanıdır." ifadelerine yer verildi.
ABD, TBMM'NİN İSVEÇ'İN NATO'YA GİRİŞİNİ ONAYLAMASINDAN MEMNUN
ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, "Türk Parlamentosunun İsveç'in NATO'ya giriş başvurusunu onaylayan oylamasını memnuniyetle karşılıyoruz." açıklamasını yaptı.
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Sullivan, Türkiye Büyük Millet Meclisinin (TBMM) İsveç'in NATO üyeliğine ilişkin oylamasına dair X'teki hesabından paylaşımda bulundu.
Sullivan, açıklamasında, "Türk Parlamentosunun İsveç'in NATO'ya giriş başvurusunu onaylayan oylamasını memnuniyetle karşılıyoruz. Bu, Başkan Biden için önemli bir öncelikti." ifadelerini kullandı.
Jake Sullivan, İsveç'in güçlü ve kapasitesi yüksek bir savunma ortağı olarak katılımıyla NATO'nun daha güçlü hale geleceğini, İttifak'ın daha güvenli olacağını ifade etti.
"ABD BAŞ DÜŞMAN OLARAK TÜRKİYE'Yİ GÖRÜYOR"
İsveç'in NATO'ya katılım protokolünü 24 TV'ye değerlendiren Star Gazetesi Yazarı Coşkun Başbuğ, "Türkiye, burada eline geçen kozu iyi değerlendirdi. ABD'nin sicili ve Türkiye'ye ne gözle baktığı ortada. ABD, baş düşman olarak Türkiye'yi görüyor ve Türkiye'ye hiçbir zaman dost olmadılar" ifadelerini kullandı.MECLİS'TEN İSVEÇ'E NATO VİZESİ
— 24 TV (@yirmidorttv) January 23, 2024
Star Gazetesi Yazarı Coşkun Başbuğ (@basbugcoskun): Bana göre Türkiye, burada eline geçen kozu iyi değerlendirdi. ABD, baş düşman olarak Türkiye'yi görüyor ve Türkiye'ye hiçbir zaman dost olmadılar. pic.twitter.com/puMUR8vBLV