ANASAYFA
TV PROGRAMLARI
PROGRAMLAR
YAYIN AKIŞI
CANLI YAYIN
24 RADYO
REKLAM
İLETİŞİM VE KÜNYE

ABD'den Eylem Tok adımı

HABER MERKEZI - | Son Güncelleme Tarihi:
ABD'den Eylem Tok adımı

ABD Dışişleri Bakanlığı, İstanbul'un Eyüpsultan ilçesinde Oğuz Murat Aci'ye araçla çarparak ölümüne neden olan oğlunu önce Mısır'a ardından ABD'ye kaçıran Eylem Tok hakkında kararını verdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Massachussetts Bölge Başsavcılığına Mektup gönderdi. Oğuz Murat Aci'nin hayatını kaybettiği trafik kazasının şüphelisi Eylem Tok'un Türkiye'ye iadesine yönelik görüşlerini ortaya koydu.

İADE EDİLECEKLER Mİ?

Başsavcılığa gönderilen imzalı mektupta, "Türkiye hükümetinden gayriresmi alınan yeni bilgilere dayanarak" Eylem Tok'un iadesinin uygun olduğu belirtildi. "ABD Dışişleri Bakanlığı'nın, Türkiye'nin başlangıçta iadesini talep ettiği Eylem Tok'a ilişkin her iki suçun da ABD ile Türkiye arasındaki suçluların iadesi anlaşması kapsamındaki gereklilikleri karşıladığını belirlediğini unutmayın." ifadesi yer aldı.

TÜRKİYE'YE İADESİ UYGUN GÖRÜLDÜ

Tok'un başlangıçta, "Yalnızca bir suçluyu koruma suçlamasının değerlendirilmesi üzerine" mahkemeye gönderilmesi gerektiğinin düşünüldüğü ancak Türkiye'nin sunduğu yeni bilgilerde, "delilleri yok etme, gizleme veya değiştirme" gibi suçların da işlendiğinin anlaşıldığı aktarıldı.

SÜRECİN HIZLANMASI BEKLENİYOR

"Buna göre, Türkiye yeni bilgileri anlaşmanın gerektirdiği şekilde diplomatik kanaldan, resmi olarak ABD Dışişleri'ne sunduğunda yeni bir beyanname imzalanmasını bekliyorum ve bakanlığın anlaşma kapsamında Türkiye'nin orijinal talebindeki her iki suçun da iade edilebilir suçlar olduğuna inandığımı açıkça belirtiyorum." denildi.